Helt eldrivna Townstar från Nissan

Nissan startar den europeiska produktionen av helt nya – helt eldrivna Townstar!

•Nissan startar produktionen av den helt eldrivna lätta transportbilen Townstar

•Bilen har en ny helt elektrisk drivlina som ger en räckvidd på upp till 291 km

•Med innovativa assistans- och bekvämlighetsfunktioner är Nissan Townstar EV en framtidsmarkör och en god representant som den mest avancerade transportbilen i Nissans nuvarande LCV-sortiment.

Stockholm 12 september 2022 – Bara några dagar efter firandet av World EV Day tillkännager Nissan produktionsstarten av helt nya och helt eldrivna modellen Townstar EV för den europeiska marknaden.

Lanseringen av nya Townstar EV representerar ytterligare ett steg mot Nissan Ambition 2030 – att elektrifiera modellutbudet och bidra till koldioxidneutralitet till 2050.

För kunderna erbjuds det därmed mer e-mobilitetslösningar för att hjälpa till att anpassa sig till förändrade utsläppsregler, ökad urbanisering och tillväxten av e-handel.

Townstar EV bygger på framgången hos modellen e-NV200. Med utgångspunkt i Nissans expertis inom eldrivna lätta kommersiella fordon (e-LCV), utvecklades modellen för hög kapacitet-, tillförlitlighet- och hållbarhet, med företagare i åtanke.

Modellen tillverkas i fabriken i Maubeuge i Frankrike och byggs på en delad CMF-C-plattform (som används av Renault – Nissan – Mitsubishi Alliansen).

Helt nya Nissan Townstar EV har en drivlina optimerad med intelligent energihantering och termisk batterikylning. I kombination med sin aerodynamiska design har Townstar EV en räckvidd på upp till 291 km (WLTP-testcykel). Townstar EV är utrustad med ett 45 kWh-batteri och en elmotor som levererar 90 kW (122 hk) och 245 Nm i vridmoment. Laddning sker via AC 22 kW tre-fas, eller DC-snabbladdning 80 kW (CCS-standard), vilket då medför att batteriet kan laddas från 15 % till 80 % på endast 37 minuter.

Townstar EV har en modern design som påminner om Nissans övriga elektrifierade modeller. En aerodynamisk front med Kumiko-mönster återspeglar Nissans DNA.

Interiört har fokus lagts på ergonomi. Modellen är tillgänglig med mer än 20 teknologiska assistans- och bekvämlighetsfunktioner, inklusive inbyggd anslutningstjänst och ett 10’’ digitalt instrumentkluster. Townstar EV är en framtidsmarkör och en god representant som den mest avancerade transportbilen i Nissans nuvarande LCV-sortiment.

Med Nissan Townstar EV introduceras det avancerade ProPILOT assistanssystemet med körfältsstyrning till LCV-sortimentet. Denna teknik, tillsammans med Nissans Intelligent Around View Monitor (AVM), ger förare extra stöd i trafiken. För ökad komfort finns dessutom eluppvärmd vindruta- och framsäten.

En värmepump höjer effektivitet och komfort ytterligare i kall temperatur.

Beroende på version erbjuder Townstar en max. lastkapacitet på mellan 600 till 800 kg och en dragkapacitet på upp till 1 500 kg. Dragkoppling är standard på Nissan Townstar EV på den svenska marknaden.

Townstar EV:s mångsidiga lastutrymme sträcker sig mellan 3,3 till 4,9 m3, tillräckligt för att transportera två europallar.

Utöver de assistansteknologier som redan nämnts (ProPILOT och AVM) kommer Nissan Townstar EV med flera andra avancerade system som dödvinkelvarnare, hands-free parkering, adaptiv farthållare, intelligent autobroms med fotgängar- och cyklistavkänning, identifiering av vägskyltar, sidvindsassistans och släpvagnsstabilisering

Samtliga transportbilar från Nissan kommer med en branschledande 5-års eller 160 000 km garanti. Townstar EV utökar detta erbjudande med 8-års garanti på batteriet gällande kapacitetsförlust, max 30 %.

Utöver fordon siktar Nissan på att bli ett mer hållbart företag och arbetar på ett omfattande EV Energy Ecosystem.

”Helt nya Townstar EV är designad för att möta våra kunders behov och den ökade efterfrågan på hållbara drivlinelösningar. Utbudet med vår elektriska Townstar kommer att hjälpa ännu fler LCV-ägare att upptäcka fördelarna med elektrifiering samtidigt som de stödjer det föränderliga miljölandskapet i europeiska städer”, säger Emmanuelle Serazin, LCV & Corporate Sales Director, Nissan Europe.