Elbilsmässan i Göteborg blir landets största solenergimässa

Göteborgsupplagan av Nordens största bilmässa eCarExpo, blir från och med i år även Sveriges stora konsumentmässa för solenergi. Mässarrangören eLife har tagit in Svensk Solenergi som medarrangör.

– Elbilar och solenergi är en given kombination, säger Anna Fägersten som är marknadschef på eLife. En vanlig villaägare kan på en sommardag själv skapa el som räcker till 50 mils körning.

Det senaste året har både elbilar och solenergi gått från att vara nyheter till att bli något ”alla” vill ha. Och att utvecklingen nästan gått parallellt är inte undra på menar Anna Fägersten.

– Den som har solel kan ju ”tanka” sin elbil med egenproducerad energi från taket. Har man det ena så är det logiskt att skaffa det andra – oavsett vad som kom först.

Svensk Solenergi

Som en konsekvens av detta kommer nu elbilsmässan eCarExpo i Göteborg den 2-4 december att även handla om just solel och annan energiteknik för bostäder. Det blir dessutom den första svenska större konsumentmässan för solenergi. Medarrangör är branschorganisationen Svensk Solenergi som samlar både tillverkare, importörer och installatörer.

– Genom att låta människor lära sig om elbilar och solenergi på samma ställe så kommer de få en helt annan helhetssyn, säger Anna Werner, vd på Svensk Solenergi.

– Det är så många som inte är helt klara över vad en elbil drar i energi och hur mycket du egentligen kan producera på ditt tak. Den sammanlagda kalkylen kan bli fantastisk och det tror vi att en sådan här sammanhållen mässa kan visa.

eCarExpo startade 2016 som en nischmässa för en handfull tillverkare av elbilar och ett antal teknikentusiaster. Idag är det Nordens största bilmässa alla kategorier och arrangeras förutom i Göteborg även i Stockholm och Köpenhamn.

– Det är ju inte bara en hall med montrar, säger Anna Fägersten.

– Vi har seminarier och föreläsningar hela dagarna och människor som hjälper besökarna att hitta rätt bland informationen. Dessutom kommer många av biltillverkarna att erbjuda provkörning.

eCarExpo går av stapeln på Svenska Mässan i Göteborg den 2-4 december.